Suomalaisilla on tällä hetkellä paljon velkaa ja joka kymmenes suomalainen on ulosotossa. Näistä ulosottoon johtaneista asioista noin puolet johtui lainoista, luotoista sekä verotusasioista. Kaikkien ihmisten maksuvaikeudet eivät tietenkään ole niin yksiselitteiset, sillä velkaantuminen ja ulosotto voi johtua esimerkiksi sairastumisesta, työpaikan menettämisestä tai läheisen kuolemasta.
Omilla toimilla voi kuitenkin välttää tulevia maksuvaikeuksia sekä ulosottoa, kunhan talouden pistää hallintaan heti eikä viidestoista päivä.
Tässä meidän vinkkimme siihen, miten hallitset talouttasi paremmin ja varaudut pahanpäivän varalle.
Huolellinen budjetointi
Jos et ole vielä seurannut rahankäyttöäsi, niin ehkäpä nyt olisi siihen aika. Huolellinen budjetointi on tärkein tekijä vakaan talouden ylläpitämiseksi. Budjetoinnin voit aloittaa helposti kirjaamalla esimerkiksi paperille ylös kuukausittaiset menosi sekä tulosi.
Listaa ylös kaikki pakolliset menosi, kuten vuokra, puhelinlasku, vesilasku, arvioidut työmatkakustannukset sekä, ruokakustannukset ja muut pakolliset menot. Ruoka- ja muiden elinkustannusten seuraamisessa sinun kannattaa säilyttää kaikki kauppakuitit kuukauden ajalta, joten näet mihin tuotteisiin rahaa palaa eniten. Menojen listaamisessa on syytä olla realistinen eikä sinun tule aliarvioida menojesi määrää.
Kun olet saanut arvion kuukausittaisista menoistasi, niin voit sen mukaan budjetoida taloutesi uudelleen. Listalta voit karsia elintasosi kannalta hyödyttömiä tuotteita tai vaihtaa ne edullisempiin tuotteisiin. Aseta itsellesi esimerkiksi jokin tietty summa kuukaudessa, jonka käytät ainoastaan ruokaostoksiin ja elä tämän budjetin mukaan.
Huolehdi laskujen maksu ajallaan
Laskujen maksu on varmasti kaikille yhtä ihanaa. Laskut on kuitenkin hoidettava pois ajallaan, että niistä ei aiheudu lisäkustannuksia maksumuistutusten muodossa. Älä siis vitkastele yhdenkään laskun maksamisessa, vaan hoida ne heti, kun lasku tupsahtaa postilaatikkoon. Kun maksat pakolliset laskut heti alta pois, niin se helpottaa myös muuta rahankäyttöäsi.
Jos sinulla kuitenkin on useampia kulutusluottoja, joista maksat isoja lainalyhennyksiä joka kuukausi, niin sinun kannattaa yhdistää lainat. Yhden isomman lainan takaisinmaksu on usein taloudellisesti järkevämpi ratkaisu, kuin usean pienlainan kuukausittainen takaisinmaksaminen.
Omalaina on Suomen paras lainojen kilpailutuspalvelu
Tarkasta lainojesi tilanne, kilpailutus ei maksa mitään eikä sido mihinkään!
Kilpailuta lainat Omalainalla >>
Aloita säästäminen
Säästäminen kannattaa aina, ja sen voit aloittaa jo ihan pienillä summilla. Säästäminen onnistuu helposti esimerkiksi perinteisellä säästöpossulla. Sujauta säästöpossuun lompakossasi olevat kolikot, aina silloin, kun niitä sattuu siellä olemaan. Tilipäivän jälkeen voit pistää myös esimerkiksi heti 10-50 euroa säästöpossuun. Näillä pienillä säästöillä voi kertyä vuodessa jo pitkä penni, jos vaikka oletetaan, että sujautat säästölippaaseen 15 euroa kolikoita viikossa. Kuukaudessa tämä tekee jo noin 60 euroa ja vuodessa 780 euroa.
Kilpailuta sähkösopimukset, liittymät sekä vakuutukset
Monet suomalaiset maksavat tietämättään liikaa sähkösopimuksista, puhelinliittymistä sekä muista palveluista. Kaikkien näiden palveluiden väliset erot voivat olla jopa kymmenissä euroissa kuukaudessa eri palveluntarjoajien välillä. Pelkästään sähkösopimuksen kilpailuttamisella voi tehdä parhaimmillaan jopa parinsadan euron säästön vuodessa. Myös vakuutukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin, sillä vakuutusmaksujen ja vakuutuspakettien välillä on huimia eroja. Näiden palvelusopimusten kilpailuttaminen ei maksa mitään ja voit tehdä ne helposti kotoasi netin kautta.
Helpoin säästö on puhelinliittymän vaihtaminen. Maksat luultavasti nyt noin 25 euro kuukaudessa liittymästäsi. Vaihtamalla Moi Mobiiliin, kulut tippuvat tasan kuuteen euroon. Katso tarkemmin puhelinliittymävertailusta.
Suunnittele ruokaostokset ja tee omat eväät töihin
Ruokaostoksille ei pitäisi koskaan mennä ilman hyvää suunnitelmaa, sillä ilman ruokasuunnitelmaa, tulee ostettua paljon sellaista mitä ei oikeastaan tarvitse. Turhien ruoka-ainesten ostamisessa tuhlaa tietenkin tarpeettomasti rahaa, kun pilaantunutta ruokaa joutuu heittämään pois.
Vakavaraisen talouden ylläpito vaatii juurikin näiden turhien kulujen karsimista. Kaupassa käydessäsi muista siis aina tehdä ostoslista etukäteen ja noudattaa sitä tarkalleen. Vertaile myös kauppojen hintoja ja käy ostoksilla niissä kaupoissa, joissa hinnat ovat edullisimmat, vaikka kauppa sattuisikin olemaan vähän kauempana.
Ruokamenoissa voit säästää myös työpaikalla, tekemällä omaat eväät mukaan töihin. Lounaan ja kahvin hinta tulee nopeasti maksamaan yli sata euroa kuukaudessa. Oletetaan, että tuhlaat päivässä 7 euroa lounaaseen ja kahviin. Viiden päivän työviikossa tämä tietää jo 35 euron menoerää. Kuukaudessa lounaisiin ja kahviin kuluu siis 140 euroa. Pakkaamalla omat eväät töihin voit tehdä siis helposti jo 100 euron säästön kuukaudessa. Noudattamalla tarkkaan laadittua budjettia voit siis säästää kuukaudessa satoja euroja, eivätkä yllättävät menot pääse kaatamaan talouttasi ja aiheuttamaan sinulle maksuvaikeuksia.